Ako vybrať dobrú tatársku omáčku

Ako vybrať dobrú tatársku omáčku

Na Slovensku je tatárska omáčka, okrem majonézy, veľmi obľúbená. Podľa jednej štúdie priemerný Slovák spotrebuje kilogram tatárskej omáčky ročne. A prečo je taká obľúbená? Podáva sa totiž k našim najtradičnejším pokrmom, ktoré majú Slováci veľmi v obľube. Viete si, napríklad, predstaviť poctivý vyprážaný syr bez tatarky? Alebo čo poviete na tradičný zemiakový šalát, ktorý dochucujeme nielen majonézou, ale aj tatárskou omáčkou. Podávame ju aj ku grilovaným rybám, mäsku alebo do zeleninových šalátov.

Ako vyzerá

Tatárska omáčka je prakticky majonéza ochutená korením a zeleninou. Najčastejšie ide o nakladané uhorky alebo papriky. Dochucuje sa octom, soľou, horčicou, ale môže sa pridať aj olej, najčastejšie repkový. Taktiež domáca výroba tatarky zahŕňa pridanie týchto ingrediencií. Pokiaľ ale rezignujete na prípravu domácej tatárskej omáčky, tak by sme mohli vypátrať, podľa čoho si vybrať v obchode tú pravú omáčku pre vás. Ako si ale máme vybrať tú najlepšiu a zorientovať sa vo takom veľkom výbere omáčok v obchodných reťazcoch?

Čoho si všímať

Pokiaľ sa domnievate, že tatárska omáčka  nie je zdravá potravina, tak vás musíme vyviesť z omylu. Obsahuje zdraviu prospešný repkový olej, ktorý obsahuje omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Samozrejme neodporúčame si dať denne rovno pohár celej tatárskej omáčky, ale jedna lyžica je tak akurát. V odborných testoch sa nezistili škodlivé konzervanty a prídavné látky; výskumníkov skôr zarazilo nepatričné pridávanie vody namiesto oleja. Je dobré dávať si pozor na etiketách množstvo pridanej soli, pretože toto množstvo sa pri výrobkoch dosť líši. Ďalej je potrebné, aby ste sa zamerali na samotnú chuť tatarky. Určite v tatarke spoznáte typickú kyslastú chuť, to je vďaka pridanému octu. Najkvalitnejšie omáčky, sú tie ktoré nie sú toľko cítit za octom, teda je tam primerané množstvo octu. Odporúčame tatarky jednoducho skúšať, ktorá je najchutnejšia.

Pozor na skladovanie

Na záver by sme chceli dať do pozornosti dátum spotreby po otvorení. Väčšinou je vhodné spotrebovať tatarku do jedného týždňa, ale s tým, že do nej neboli pridané žiadné iné látky (napríklad kúsky zemiakov, zeleniny...). Musíme tatársku omáčku naberať čistou lyžicou! Samozrejme, tento výrobok skladujeme len chladničke.




Reklama
     
Reklama
Reklama

Pri poskytovaní našich služieb nám pomáhajú súbory cookie. Využívaním našich služieb s ich používaním súhlasíte. Viac info OK