Čo nesmie chýbať v žiadnej špajzi

Čo nesmie chýbať v žiadnej špajzi

Každá domácnosť sa neobíde bez potravín, ktoré možno skladovať dlhšie, aby v prípade potreby boli vždy poruke. Hovoríme o potravinách, ktoré radíme nielen medzi základné, ktoré sú častou surovinou v pokrmoch, ale hodí sa mať aj nejaké pochutiny (chipsy, oriešky, koláčiky) pre nečakaných hostí. Nikdy neviete, kedy sa vám môžu zísť, keď sa ohlási nečakaná návšteva.

Múka

Múka sa v našich končinách považuje za surovinu číslo 1. V našich zemepísnych šírkach je väčšina tradičných slovenských jedál zložených práve z múky – hovoríme im múčne jedlá – tradičné halušky, zemiakové placky, lokše, pagáče, pirohy, kysnuté koláče, mačanky, palacinky a tak podobne. Múčnych jedál je neskutočne veľa, preto sa múka považuje za základnú potravinu v slovenských domácnostiach. Múku rozdeľujeme na hladkú, polohrubú a hrubú. Hladkú používame najmä na koláče alebo na zahusťovanie jedál. Polohrubá múka sa používa do koláčov a možno ju považovať za univerzálny typ múky. Hrubá múka sa využíva na cestoviny a na vysypanie plechu na pečenie.

Cukor

Cukor poznáme podľa štruktúry – krystal alebo krupica alebo práškový cukor. Krystal a krupica majú podobnú konzistenciu, práškový cukor sa využíva do koláčov alebo do tvarohu, keď chceme niečo vymiešať s cukrom.

Olej

Olej, ktorý kupujeme vo fľašiach sa nazýva rastlinný. Poznáme olej repkový, slnečnicový, olivový panenský, olivový extra panenský, tekvicový, orechový, sezamový, avokádový a veľmi veľa iných druhov olejov. Musíme ale rozdeliť oleje na tie, ktoré bežne používame doma, teda repkový, slnečnicový, olivový, a tie menej bežné, ktoré sú aj menej dostupné a používajú sa prevažne na zálievku do šalátov. Bežný olej používame na vyprážanie, pečenie, do koláčov.

Konzervy

Povedzme si úprimne, že konzervy s polotovarmi sa nám niekedy zídu pri príprave rôznych jedál. Či sa jedná zaváranú zeleninu alebo ovocie, alebo rôzne hototvé omáčky na cestoviny, prípadne hotové jedlá ako je guľaš. Určite si s pomocou takýchto prísad uľahčíte prácu a môžete sa venovať iným veciam.

Cestoviny

Ďalšia surovina, ktorú je vhodné mať v zásobe v potravinovej skrinke alebo špajzi sú cestoviny. Existuje neskutočne veľa variácií cestovín, dokonca je možné kúpiť aj špaldové alebo celozrnné cestoviny. Kto by sa chcel venovať dlhému spracovaniu domácich cestovín, že? Majte vždy v zásobe aj rezance na domáci vývar, ktorý je častým pokrmom slovenských domácností. Potom sa vám nestane, že všetko na polievku budete mať, ale zabudnete kúpiť rezance.

Ryža

Ryža ako príloha alebo hlavné jedlo je dobré mať v zásobe, pretože dlho vydrží. Poznáme guľatozrnú, dlhozrnú, jazmínovú, basmati ryžu. Aspoň jeden druh ryže by vám v špajzi nemal chýbať. Ryžou okrem prílohy doplníte chutne polievky, mleté mäsko, alebo dusenú zeleninu.

Strukoviny

Vo vašej špjazi by sme určite našli aj rôzne druhy strukovín, ktoré výborne doplnia polievky, prívarky, mäso, šaláty, alebo sa môžu podávať ako samostané jedlo. Medzi strukoviny, ktoré sú bohaté na vlákninu a vitamíny B, radíme fazuľu, šošovicu, hrach, pohánku a iné.

Zaváraniny

Máme na mysli domáce zavárané ovocie alebo zeleninu, kompóty, lečo, lekváre, džemy. Ovocie využite buď ako kompót k mäsu (výborne sa hodí k hydine), alebo na ovocný koláč. Zaváranú zeleninu podávame k mäsu, napríklad ku grilovanému steaku. Lečo sa hodí na guľaš alebo môžete vytvoriť samostatný pokrm, keď zmiešate lečo s vajciami. Lekváre a džemy sa natierajú na chlieb alebo sa používajú ako plnky do buchiet a pirohov.




Reklama
     
Reklama
Reklama