Zahájenie grilovacej sezóny

Teraz v máji nám slnečné lúce pekne zohrievajú zem, preto mnohí z nás uvažujú o stolovaní vonku pod holým nebom. Na to sú ako stvorené tradičné grilovačky alebo barbecue party či opekačky. Tak si nachystajme kvalitný gril, inšpirujme sa zaujímavými receptami a poďme s priateľmi grilovať.

Zahájenie grilovacej sezóny

Najdôležitejším kritériom pri výbere grilu je jeho účel. Je rozdiel, keď budete grilovať len pre vašu polovičku, alebo budete organizovať „grilpárty“ pre široký okruh ľudí. Tu sú rôzne druhy grilov, ktorými sa môžete inšpirovať.

Gril na drevené uhlie zoženite od 20 až po 200 eur. Je vhodný na umiestnenie do záhrady. Takýto gril, ktorý spôsobí dymovú chuť jedla, je náročný na údržbu, ale je vhodný do každej domácnosti.

Vhodnou alternatívou je elektrický gril, ktorý tiež kúpite za pomerne lacný peniaz. Údržba takéhoto grilu je jednoduchá, avšak nezostane vám na pokrmoch dymová príchuť. Taktiež ho musíte umiestniť tam, kde máte prístup k elektrickej energii, môže to byť napríklad na terase alebo v interiéri.

Plynový gril je trochu drahšia investícia, kúpite ho do 600 eur, ale údržba je jednoduchá a môžete na ňom regulovať teplotu, tak ako na elektrickom.

V ponuke je ešte keramický gril, ktorý dostanete od 1000 do 2000 eur a je vhodný na terasy, balkóny, záhrady. Jeho údržba je pomerne náročná, môžete na ňom regulovať teplotu a výhodou je dymová chuť na pokrmoch.

Pokiaľ ste si už svoj gril vybrali, inšpirujte sa našimi tipmi na výborné grilované pokrmy na každú príležitosť.

Najtradičnejsím pokrmom je grilované kura. Úplne najlepšou alternatívou je kurča nastoknuté na tyči a vložené do grilu, kde sa môže pokojne otáčať a grilovať. Kurča si celé zvonku a zvnútra poriadne nasolíme, okoreníme, do jeho vnútra vložíme cibuľu, bylinky ako je rozmaríntymian, kurča uzatvoríme a dáme grilovať. Počas grilovania kurča môžeme potierať pivom, aby dostalo nádhernú farbu. Podávame ho s grilovanou zeleninou a zemiakmi na masle.

Pokiaľ máte radi bravčovinu, určite oceníte grilovanú marinovanú krkovičku. Mäso nakrájame na plátky, po okrajoch narežeme, aby sa nám pri pečení nekrútilo, namarinujeme a necháme to odstáť na noc v chladničke. Marinádu si pripravíme takto: V mise zmiešame olej, horčicukoreniny (korenie štyroch farieb, koriander, mletá rasca) a mäso do takej zmesi naložíme. Na mäso ešte poukladáme plátky cibule a cesnaku.

Aké si máte vybrať nápoje ku grilovanému mäsu? Určite sa k nemu hodí pivo alebo víno. Pre tých, ktorí si radšej vyberú nealkoholický nápoj, máme zaujímavý nápad na domácu uhorkovú limonádu. Pripravíte ju zo šalátovej uhorky, citrónu a minerálky. Uhorku nastrúhame na kolieska. Šťavu z uhorky zlejeme do pohára. Pridáme šťavu z polky citróna a zalejeme minerálkou. Vložíme nastrúhané kolieska uhorky a citróna.

Prajeme vám príjemnú a chutnú grilovačku.

Reklama

Informujeme spotrebiteľov, ktorým predávame výrobky alebo poskytuje služby, že majú podľa českého zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosúdne riešenie spotrebiteľského sporu z príslušnej zmluvy. Subjektom mimosúdneho riešenia spotrebiteľských sporov je Česká obchodná inšpekcia, so sídlom Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČO: 000 20 869 (www.coi.cz).

Sprevádzkovateľom tohto serveru je MAFRA, a.s., so sídlom Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapísaná v obchodnom registri vedenom Mestským súdom v Prahe, oddiel B, vložka 1328. Spoločnosť MAFRA, a.s. je členom koncernu AGROFERT.